Sağlıklı bir kalp damar sistemi fiziksel ve zihinsel aktivitelerin taleplerini karşılamakta önemli bir rol oynar. İşte kardiyovasküler sağlığınıza özen göstermeniz için bazı tavsiyeler;
Kardiyovasküler sistem ve iyi sağlık
Sağlıklı kalp ve kan damarları, birlikte kalp-damar sistemi olarak bilinmekte, genel iyi sağlık halinin merkezindedir [1]. Ortalama bir yaşam süresinde, kalbiniz yaklaşık 2.5 milyar kez çarpar ve kan damarları aracılığı ile vücüdunuzun tamamına kan pompalar.Bu sürekli akışta, kardiyovasküler sistemimiz oksijeni besinleri hormonları ve diğer tüm önemli komponentleri hücrelerimize ve organlarımıza taşır. Ayrıca, kalan ürünleri de uzaklaştırır ve elimine edilmesini sağlar.
Vazgeçilmez olarak, kardiyovasküler sistemimiz fiziksel ve zihinsel aktivitelerin taleplerini karşılamakta çok önemli rol oynar.
Kalp damar sistemi sağlığı ve yaşam tarzı faktörleri
Kardiyovasküler sistemimiz sürekli büyük bir iş yükü altında olsa da, genelde uzun süreler normal fonksiyonunda çalışmayı başarır, özellikle sağlıklı bir yaşam tarzı içerisinde. Her yaşta sağlıklı bir yaşam tarzını desteklemek, kardiyovasküler sağlığınızı güçlendirebilir. Sağlıklı yaşam alışkanlıklarına sahip olmak, iyi bilinen ve çevresel risk faktörlerini azaltır veya devre dışı bırakır. Bunlardan bazıları;
- Yüksek kan basıncı
- Yüksek kolestrol seviyeleri
- Fiziksel hareketsizlik
- İnflamasyon
- Obezlik
- Diyabet
- Sigara kullanımı
- Alkolün uygunsuz kullanımı
Kardiyovasküler sağlığınıza nasıl dikkat edebilirsiniz?
İyi haber, kardiyovasküler sağlığınıza dikkat etmeye başlamak için asla çok yaşlı veya çok genç değilsiniz. Aslında, ne kadar gençken sağlıklı hayat tarzı alışkanlıkları edinmeye başlanılırsa, o kadar uzun faydaları görülür. Sğlıklı bir yaşam tarzı için işte bazı tavsiyeler;
- Çeşitlendirilmiş ve dengeli bir diyet
Bu diyet çeşitli meyve ve sebzeler, tahıllı gıdalar, lifler, yalın et, balık, fasülye bezelye gibi baklagiller, düşük seviyelerde doymuş yağ, tuz ve şeker içermelidir. Çeşitli ve dengeli bir diyet, protein vitamin ve mineral gibi besinleri almanıza destek olur.
- Düzenli egzersiz
Haftada 1 günde en az 150 dk fiziksel aktivite gerçekleştirilmesi, örneğin bisiklet sürmek veya tempolu yürümek, yetişkinler için önerilmektedir. Unutmayın, kalbiniz bir kastır be aerobic egzersizler güçlendirebilir. Ek olarak, egzersiz kan damarlarınızın sağlığına da katkıda bulunur.
- Normal kiloyu korumak
Çeşitlendirilmiş ve dengeli bir diyet ve düzenli egzersiz normal kilonun korunmasında ya da erişilmesinde yardımcı olur.
- Tütün kullanımı ya da alkolü kesmek
Bu sağlıklı alışkanlıkları adapte ederek, sadece kalp damar sisteminiz ile ilgilenmekle kalmayıp, aynı zamanda genel sağlığınızı da güçlendirmiş oluyorsunuz. Hatta ruh haliniz bile yükselebilir ve daha fazla enerji ve daha az stress sahibi olabilirsiniz.
Mikronütrientlerin kardiyovasküler sağlığınızda oynadığı bir rol var mıdır?
Çeşitli mineraller ve vitaminler, mikronütrientler olarak da biliniyor, kardiyovasküler sağlığınızda önemli bir rol oynar. Bunlardan bazıları;
- Kalsiyum ve magnezyum
Normal kas fonksiyonuna katkıda bulunur, kalp kası dahil
- Tiamin (B1 Vitamini)
Kalbin normal fonksiyonuna katkıda bulunur
- C Vitamini
Normal kolajen oluşmasına ve kan damarlarının normal fonksiyonlarına katkıda bulunur
Gıda takviyesi yardımcı olabilir mi?
Dengeli ve bol çeşitli bir diyetin ve düzenli olarak yapılan egzersizin kardiyovasküler sağlığınızı desteklemek için en önemli iki yol olduğunu akılda bulundurulması gerekiyor.
Çalışmalar gösteriyor ki, kreatin içerikli bir gıda takviyesi, kalp ve damar sağlığında faydalı bir rol oynayabilir
Kreatin, vücudunuzun kaslarında bulunan bir amino asittir ve kalp kasılmasında, enerji metabolizmasında kilit rol oynar. [14] Kreatin doğal olarak balık ve ette bulunur ve aynı zamanda vücutta da üretilebilir.